SaS chce vziať veľkým stranám časť peňazí za hlasy

07.06.2012 Bratislava

Bratislava 7. júna (TASR) - Strana SaS chce vziať politickým stranám a koalíciám, ktoré v parlamentných voľbách získali viac ako 10 percent, časť príspevku od štátu. Z návrhu novely zákona o politických stranách a politických hnutiach vyplýva, že tým, ktorí dosiahli viac ako 10 percent hlasov, by sa príspevok za hlasy nad 10 percent znížil o štvrtinu. Návrhom by sa mal parlament zaoberať na júnovej schôdzi.

Právna norma by sa v súčasnosti dotkla iba Smeru-SD, keďže ostatné parlamentné strany neprekročili desaťpercentnú hranicu. "Pôjde o akúsi 'obrátenú progresivitu', kde sa so zvyšujúcou sumou nezvyšuje sadzba dane, ale kde sa so zvyšujúcim počtom volebných hlasov znižuje suma vyplácaného štátneho príspevku," vysvetľujú liberáli v dôvodovej správe.

Upozorňujú, že mechanizmus sa nedotýka malých, slabých politických strán, ktoré majú stále potenciál rastu. "Naopak, solidarizuje to veľké strany s vysokým volebným ziskom, ktoré zo štátneho rozpočtu na svoju činnosť dostanú menej, no stále budú ďalej fungovať," uvádzajú predkladatelia.

Návrhom chcú šetriť prostriedky štátneho rozpočtu. Opatrením mienia prinútiť politické strany hospodáriť efektívnejšie. "Návrh zákona prinúti politické subjekty hospodárnejšie využívať finančné prostriedky, ktoré im prináležia zo zákona, na druhej strane šetria štátne finančné prostriedky, ktoré môžu byť využité na iné potrebné účely. Návrh zákona má teda pozitívny vplyv na verejné financie," píše sa v materiáli.
 

Vyberte región